Służba mundurowa to nie tylko zawód, to przede wszystkim misja. To codzienne ryzyko podejmowane w imię bezpieczeństwa i dobra innych. Gdy funkcjonariusz traci…
Czytaj więcejSmacznie, zdrowo, kolorowo – jedzenie warzyw nie musi być nudne!
- Szczegóły
- Paclan
fot. Paclan
Wszyscy zgodnie przekonują, aby jeść dużo warzyw – w końcu to samo zdrowie! Mają mnóstwo witamin, dostarczają niezbędne białko, regulują pracę układu trawiennego i mają niską kaloryczność. Jednak dla niektórych, szczególnie tych najmłodszych, to jedynie zbędny dodatek do posiłku, a lista ich zalet nie jest wystarczającą motywacją, aby zacząć je jeść. Jak odczarować mit „nijakich” warzyw i zachęcić dzieci do ich jedzenia? Najlepiej zacząć wiosną!
Czytaj więcej: Smacznie, zdrowo, kolorowo – jedzenie warzyw nie musi być nudne!
Świąteczne gotowanie – nie zapomnij o bioodpadach!
- Szczegóły
- Anna Mrówka
fot. Paclan
Intensywny czas spędzony w kuchni przed Wielkanocą skutkuje suto zastawionym stołem świątecznym i… mnóstwem odpadów, szczególnie tych organicznych. W ferworze pracy często zapominamy o tym, że możemy wykorzystać powtórnie obierki i resztki warzyw jako wartościowy kompost. Podpowiadamy, co wyrzucać do bioodpadów, a co nie powinno się tam znaleźć i jak czerpać z potencjału odpadów organicznych.
Czytaj więcej: Świąteczne gotowanie – nie zapomnij o bioodpadach!